Через скільки часу можна сісти за кермо після вживання алкоголю?

Ми всі знаємо, що в різних країнах діють різні правила дорожнього руху. В деяких країнах перед сіданням за кермо можна вживати навіть кілька келихів вина, але сьогодні поговоримо про Україну. В цій статті розберемо важливі дані щодо можливості випити за кермом та через який час можна їхати. В будь-якому разі ми не рекомендуємо вживати алкоголь перед тим, як будете сідати за кермо.

Виведення алкоголю з організму: як швидко?

Для того, щоб оцінити як швидко виводиться алкоголь з крові, потрібно зрозуміти в чому вимірюється кількість згідно законодавства. Рівень алкоголю в організмі оцінюють в промілях.

Проміле (од. вимірювання - ‰) - це одна тисячна доля (1/10 проценту) або індикатор, що вимірює кількість спирту в крові людини на літр крові. Допустима кількість проміле згідно Закону України до 0,2 проміле (або 0,2 мг/л).

Види напоїв та грами, що підпадають під допустиму величину (за умови, що організм ще не має вмісту спирту):

  • Сухе вино або шампанське - 200г для чоловіків, 100г - для жінок

  • Пиво - 500г для чоловіків, 330г - для жінок

  • Горілка або конʼяк - 50г для чоловіків, 30г - для жінок

Скільки можна випити і через скільки сідати за кермо?

Виведення алкоголю з організму: як швидко?

  1. Алкоголь виводиться з організму (крові) чоловіка та жінки трохи по різному. У чоловіків - 0,1 проміле на годину, а у жінок - 0,085 проміле на годину

  2. Після споживання 1 пляшки вина чоловікам потрібно зачекати до 5 годин, а жінкам до 6,5 годин перед тим, як сідати за кермо.

  3. При поході в заклад й споживання алкоголю чоловік можете дозволити собі випити пляшку пива, а жінка 100г сухого вина. Й поїхати за кермом вже за 1 годину 

Який штраф за водіння в нетверезому стані?

Якщо Ви все ж не виконали умови законодавства, то за перевищення 0,2 проміле в крові під час перевірки правоохоронними органами Вам може загрожувати чималий штраф, а саме:

  1. Перший раз - 17 000 грн

  2. Другий раз - 34 000 грн

  3. Другий раз за 1 рік - 51 000 грн

  4. Відмова від проходження огляду - 40 800 грн

Ці розцінки діють з 2021 року й актуальні у 2024 році. Також будьте уважні, що за подібне порушення ПДР можна втратити право керування автомобілем від 1 до 10 років.

Підсумовуючи, можна зрозуміти, що гра в водіння напідпитку призводить до непоправних дій з боку водія. Адже кожна людина втрачає певну частку контролю над собою і ймовірність спричинити ДТП зростає. Памʼятайте про своє життя та життя людей, що Вас оточують. Якщо є можливість відмовитись від алкоголю, знаючи, що в подальшому сядете за кермо, то краще не грати з долею.