Нові правила здачі іспитів на водійські права у 2023 - чи стало складніше?

З метою запобігання корупційних схем у процесі отримання водійського посвідчення у липні 2023 року змінюються правила здачі іспитів. Зменшується кількість сервісних центрів, покращується технічне оснащення приміщень для складання як теоретичної, так і практичної частини, а також надається можливість вивчати ПДР самостійно, без навчання в автошколі. 

Реорганізація сервісних центрів  

Міністерство внутрішніх справ України заявило про реорганізацію сервісних центрів. Їхня кількість зменшиться втричі, а контроль посилиться на кожному з них. Так, наразі в Україні працюють 148 центрів, а після впровадження змін діючих залишиться лише 55.

Посилення технічного контролю при здачі іспитів 

За новими правилами впроваджують контроль через: 

  • камери, що встановлять в класи для проведення теоретичних тестувань. Вони повністю перекриють усі сліпі зони та виключать можливість обійти правила складання іспиту

  • обов’язкова ідентифікація кожного студента. Перед початком тестування проводиться ідентифікація обличчя

  • обладнання камерами на 360° зі звуковим супроводом 150 автівок, на яких складають практичні іспити. Додатково встановлюють трекери для визначення маршруту руху

Теорія без автошколи

Відтепер для вивчення теорії ПДР не потрібно записуватися в автошколу. Ви можете самостійно засвоїти матеріал та перевірити свої знання під час тестування. "Хочемо дати кожному громадянину можливість самостійно опановувати теорію ПДР або з репетитором, тобто не обов'язково буде ходити в школу. Головне – прозорість здачі іспитів", - пояснив міністр внутрішніх справ України.

Посилення контролю за студентами при здачі як теоретичної, так і практичної частини іспиту для отримання посвідчення водія ми оцінюємо як дійсно важливу зміну. Не забувайте, що сідаючи за кермо, Ви несете відповідальність не лише за своє життя та пасажирів, що знаходяться в Вашому транспортному засобі, а ще й за життя та здоров’я усіх учасників дорожнього руху. А головний біль за цілісність інших транспортних засобів Ви завжди можете передати страховику, адже поліс ОСЦПВ покриє шкоду, завдану третім особам. Бути новачком не страшно та не соромно, а подбати про можливі ситуації варто завчасно, тому підходьте з розумом до питання страхування.

Відповідальне ставлення до керування транспортним засобом має бути в усіх, хто є українцем!