Що таке ОТК (обов’язковий технічний контроль)? Кому та де його проходити?

Кому потрібно проходити ОТК?

Кому потрібно проходити техконтроль?

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №137 обов’язковій перевірці технічного стану транспортних засобів підлягають комерційні, пасажирські та вантажні перевізники. 

При цьому періодичність проходження техконтролю встановили різною для всіх типів транспортних засобів, а саме:

для легкових автомобілів, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку, із строком експлуатації більше двох років

кожні 2 роки

для вантажних автомобілів незалежно від форми власності вантажопідйомністю до 3,5 тонни, причепів до них із строком експлуатації більше двох років

кожні 2 роки

для вантажних автомобілів вантажопідйомністю більше 3,5 тонни, причепів до них та таксі незалежно від строку експлуатації

1 раз на рік

для автобусів та спеціалізованих транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі, незалежно від строку експлуатації

2 рази на рік

інші транспортні засоби

за вимогою

 

Які документи потрібні для проходження ОТК?

Власники транспортних засобів, що підлягають технічному огляду, повинні мати при собі технічний паспорт транспортного засобу та посвідчення водія. Одразу після отримання протоколу про проходження контролю потрібно оформити поліс ОСЦПВ із зазначенням дати закінчення ОТК.

Хто звільнений від проходження технічного огляду авто?

У Постанові №137 чітко прописано категорії автомобілів, власники яких не підлягають обов’язковому проходженню перевірки стану ТЗ. Однак, йдеться про можливість запросити на техогляд “за вимогою”. 

Зазначено, що періодичну перевірку можуть не проходити: 

1) легкові автомобілі усіх типів, марок і моделей, причепи (напівпричепи) до них (крім таксі та автомобілів, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку), мотоцикли, мопеди, мотоколяски та інші прирівняні до них транспортні засоби - незалежно від строку експлуатації;

2) легкові автомобілі, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку, вантажні автомобілі незалежно від форми власності вантажопідйомністю до 3,5 тонни, причепи до них - із строком експлуатації до двох років.

Що перевіряють при проходженні ОТК?

Процес перевірки технічного стану транспортного засобу встановлює відповідність вимог безпеки фактичному технічного стану авто, а саме:

  • системи гальмового і рульового керування

  • зовнішні світлові прилади

  • пневматичні шини та колеса

  • світлопропускання скла

  • газобалонне обладнання (за наявності)

  • звірка ідентифікаційних номерів і номерних знаків автомобіля з даними реєстраційних документів

Загалом час проходження перевірки транспортного засобу на придатність до експлуатації складає від 30 хвилин (для причепів) до 60 хвилин (для вантажних авто та автобусів).

Після проходження ОТК власник авто отримує:

  • протокол перевірки технічного стану транспортного засобу (у разі успішного проходження) або 

  • акт невідповідності технічного стану транспортного засобу (у разі негативного результату або невідповідності даних у реєстраційних документах)

Де та ким проводиться перевірка технічного стану транспортних засобів?

Техогляд здійснюється юридичними особами та фізичними особами-підприємцями, інформація про яких внесена до реєстру суб’єктів проведення обов’язкового технічного контролю транспортних засобів. Контактні дані цих суб’єктів можна знайти на сайті Головного сервісного центру МВС.

Який штраф передбачено за непроходження ОТК?

У разі першої зупинки транспортного засобу, який вчасно не пройшов перевірку на придатність до експлуатації, передбачено штраф у розмірі і двохсот НМДГ (3 400 грн). За повторне порушення протягом року - штраф складе 1000 НМДГ (17 тис. грн).