Що таке страхова сума та страхова премія?

Купуючи страховий поліс й дивлячись в його умови у багатьох людей постають питання: “що таке страхова сума?”, "що таке страхова премія?” та чим вони відрізняються. Далі ми детально розповімо про це та опишемо кілька моментів.

Поняття та визначення

Страхова сума - це сума відповідальності страхової компанії в разі страхових випадків за договором.

Страхова премія - це вартість договору або полісу страхування, яку сплачує клієнт.

Основна різниця в тому, що страхова сума це максимальна сума покриття по страховому договору, а страхова премія саме вартість страховки для клієнта.

Де зустрічається страхова сума та премія?

Звичайно кожний вид страхування має як страхову суму так і премію, але в різних продуктах вона може бути як фіксованою, так і за вибором клієнта. Наприклад, при страхуванні Автоцивілки страхова сума фіксована згідно Закону України й визначається цим законом. А при страхуванні авто по КАСКО страхова сума залежить від ринкової вартості автомобіля. Так само в договорах туристичного страхування фіксована страхова сума й в більшості випадків становить 30 000 євро.

Кожен вид страхування коштує певну суму, яку встановлює окрема страхова компанія на обовʼязкові та добровільні страхові послуги.

Страхова виплата - як виплачується?

Страхова виплата - це сума, яку сплачує страхова компанія за кожний страховий випадок згідно договору страхування.

Зазвичай страхова виплата залежить від обставин та вираховується згідно офіційних документів. В разі звернення до лікаря - на основі чеків, а в разі автострахування - за калькуляцією страхової компанії або за рахунком з СТО.