Транзитні чи червоні номера - що це?

У законодавстві України автомобіль, який їздить на червоних номерах (або транзитних) називають “тимчасово зареєстрований транспортний засіб”.  На який період видають червоні номери? Який розмір штрафу? Чи потрібно оформлювати страховку на ТЗ на транзитних номерах?

Що таке транзитні номера?

Транзитні номера (червоні номера) - це пластикові номерні знаки червоного кольору, що видаються у  тимчасове користування  для автомобілів, які не завершили процедуру постановки на облік. 

У відповідності до ДСТУ тимчасовий номер має стандартний вигляд: 4 цифри та 2 літери на червоному кольорі. 

Скільки можна їздити на транзитних номерах?

Термін дії на транзитні номери обмежений та складає 3 місяці. Отже, після закінчення цього періоду авто з простроченим червоним номером прирівнюється до ТЗ без номерів. 

Штраф за прострочення терміну

Відповідно до терміну дії транзитних номерів, за 3 місяці вони стають недійсними, а отже водії підпадають під штрафні санкції. 

Штраф при першому порушенні складе 170-255 грн, а при повторному випадку протягом року - 255-550 грн.

Чи потрібна Автоцивілка на транзитні номера?

У Законі України “Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів” йдеться про необхідність страхувати авто на червоних номерах на термін від 15 днів. Отже, Автоцивілку на транзитні номера оформлювати потрібно на термін від 15 днів до 3 місяців (до постійної реєстрації ТЗ).

Автоцивілка на мінімальний термін 

У випадку, якщо Ви плануєте в’їхати на автомобілі з Європи і одразу зайнятися питанням встановлення його на облік, страховка ОСЦПВ все одно має бути придбана на мінімальний термін. Також зверніть увагу, що на сьогоднішній день ціна Автоцивілки вже залежить не від місця постановлення на облік ТЗ, а від місця реєстрації власника. 

Отже, на період, коли машина заїжджає в Україну та ще не поставлена на облік в Сервісному центрі МВС, навіть якщо це 1-2 дні, має бути оформлена Автостраховка. Мінімальний термін - 15 днів. Купити поліс швидко та зручно можна прямо на нашому сайті в розділі Автоцивілка.