Скільки авто можна зареєструвати на одну особу?

Реєстрація автомобіля - одна з перших процедур, які необхідно пройти при придбанні транспортного засобу перед страхуванням, техоглядом тощо. При цьому може виникнути питання “Скільки авто можна реєструвати на одну особу?”, “Як перевірити кількість ТЗ які оформлені на особу?” або “Нововведення щодо мобілізації автомобіля”. Давайте розберемося в основних питаннях з огляду на законодавчу базу.

Законодавче підґрунтя

Законом України “Про реєстрацію транспортних засобів” не встановлено жодних обмежень щодо кількості транспортних засобів, які можуть бути оформлені на 1 особу. 

Однак, 11 квітня Верховна Рада України проголосувала за закон “Про мобілізацію”, у якому йдеться про передачу інформації ТЦК щодо кількості зареєстрованих транспортних засобів на фізичних осіб та підприємств. Отже, якщо людина має більше одного авто у власності, другий транспортний засіб можуть мобілізувати на потреби ЗСУ.

Обмеження на місці

Отже, в Україні немає законодавчих обмежень щодо кількості зареєстрованих авто. Проте, місцеві органи управління транспортом можуть як обмежувати кількість авто на 1 людину, так і сприяти розвитку регіону за рахунок стимулів або пільг власникам екологічно чистих автомобілів.

Як перевірити кількість ТЗ зареєстрованих на особу?

Одним з найпростіших варіантів є перевірка в додатку ДІЯ. Для цього перегляньте техпаспорта, що надані у переліку документів. Також перевірка кількості зареєстрованих автомобілів можлива при зверненні до найближчого відділення Державтоінспекції (ДІБДР). Для цього потрібно запитати у співробітників інформацію, надавши посвідчення особи.