У яких випадках пред'являється страховка ОСЦПВ?

Одне з найпоширеніших питань серед автолюбителів – коли я зобов'язаний пред'явити поліс ОСЦПВ (автоцивілки) поліцейському?

Звідки це пішло? Донедавна, поки ще не було поліції, співробітники ДАІ користувалися незнанням законів водіями та, здебільшого з метою заробітку додаткових коштів, зупиняли автомобілі для перевірки страховки ОСЦПВ.

У яких випадках слід пред'являти страховку ОСЦПВ?

На сьогоднішній день патрульна поліція має базу застрахованих автомобілів. Ще до зупинки авто вони знають, застрахований транспортний засіб чи ні. Але все ж таки, зупинити автомобіль без порушення правил дорожнього руху вони не можуть.

Кожен водій разом з правами та техпаспортом зобов'язаний возити із собою страховку відповідно до закону України про страхування та ПДР. А отже, потрібно мати страховку в телефоні (якщо вона оформлена онлайн) або в бардачку, якщо це друкований варіант.

Але у разі порушення правил дорожнього руху та при складанні протоколу поліцейський зобов'язаний попросити у Вас страховий поліс.

Також необхідно пред'являти страховий поліс у разі ДТП поліцейському чи потерпілій особі. Якщо у Вас є страховий поліс, то всі збитки в межах страхової суми лягатимуть на плечі страхової компанії, але якщо на момент ДТП страховий поліс був відсутній і Ви не є особою, яка звільнена від страхування на законних підставах, то збитки лягатиме на Ваші плечі.

У яких випадках пред'являється страховка?

Перевірити страховку ОСЦПВ (автоцивілку) у 2023 році можуть у випадках:

  1. Дорожньо-транспортної пригоди (ДТП)

  2. Складання протоколу поліції про порушення правил дорожнього руху

Не мають права перевіряти страховку ОСЦПВ (автоцивілку):

  1. При зупинці автомобіля без порушень (також без доказів порушення)

Але насправді ми всі люди, і якщо у Вас є страховка і поліцейський раптом попросив пред'явити її, не потрібно відразу згадувати всі закони посилаючись на них. Жалійте свої нерви і не наражайте на небезпеку оточуючих!