Європротокол при ДТП в Україні - як заповнити?

У разі, якщо сталося ДТП та потрібно заповнити європротокол, потрібно розуміти як та де це зробити. Далі ми спробуємо відповісти на такі популярні питання, як: “Що таке європротокол?”,  “Як заповнювати євпропротокол?”, “У яких випадках можна заповнити електронний європротокол?”.

Що таке європротокол?

Європротокол - це бланк повідомлення про ДТП, який замінює протокол від поліції. 

Електронний європротокол - це електронний бланк повідомлення про ДТП й заповнюється на офіційному сайті МТСБУ. Оформити електронний європротокол за посиланням.

В яких випадках можна заповнювати європротокол?

Європротокол сильно полегшує життя обом учасникам ДТП та допомагає вирішити питання набагато швидше, ніж це може зробити поліція. Європротокол оформляється в Україні для отримання виплат по Автоцивілці або КАСКО. Але потрібно розуміти, що є певні критерії, за якими можна оформити європротокол:

  • Лише два учасники ДТП

  • Збитки, завдані лише транспортним засобам

  • Учасники у тверезому та адекватному стані

  • Учасники дійшли спільної думки щодо обставин події та визначили винного

  • Збитки не перевищують ліміту

  • Автомобілі без причепів

Увага! Для оформлення електронного європротоколу в МТСБУ має додатково виконуватись правило:

  • Обидва учасники ДТП мають саме електронні версії полісу ОСЦПВ. Якщо, хоча б один поліс друкований (старого зразка), то оформити можна лише друкований європротокол, або викликати поліцію.

Ліміти виплати по європротоколу

Перед заповненням європротоколу ретельно та без емоцій оцініть ушкодження. На перший погляд може здатися, що Ви вкладаєтеся в ліміт європротоколу, однак у разі перевищення ліміту винна особа самостійно оплачуватиме різницю.

У 2024 році ліміт по європротоколу як звичайному так і електронному складає 80 000 грн. 

Весь перелік документів при ДТП описали в іншій статті.

Чому оцінку збитків потрібно робити на місці?

Як відомо, після ДТП не можна переставляти автомобілі, оскільки це може значно вплинути на об'єктивність оцінки аварії. Те саме стосується й оцінки збитків. Все треба робити на місці! Вам можуть запропонувати дістатися найближчого СТО, але якщо винуватець поїде? Де його шукати та кому що доводити?

Якщо учасники аварії не знайшли «спільної мови», варто викликати поліцію. Так Вам буде спокійніше і можливість отримати відмову у виплаті значно зменшується.

У разі завдання шкоди здоров'ю людей, на місце ДТП потрібно викликати поліцію, європротокол не виписується!

Процесс заповнення електронного європротоколу

Для того, щоб заповнити електронний європротокол необхідно перейти на сайт МТСБУ за посиланням на початку статті. Ви потрапите на сторінку, на якій потрібно натиснути “Оформити”

Далі вкажіть всі галочки, для того, щоб перейти до оформлення, адже бодай одна не виконана умова забороняє продовження оформлення.

Після цього вкажіть дату та час події. Будьте уважні, що можна вказати “сьогоднішню” дату або попередню.

Вкажіть дані по обом водіям.

Зробіть фото ДТП з чотирьох сторін та додайте їх у відповідні поля. На прикладі фото заповнені логотипом нашої компанії. Якщо у одного з водіїв ДТП зафіксовано на відеореєстратор, то поставте відповідну позначку.

На наступному кроці потрібно зробити фотографії дійсного посвідчення водія та техпаспорту для обох водіїв та додати у відповідні поля форми.

Далі вкажіть позначку ДТП на карті. Ви можете скористатись автоматичним визначенням за GPS, а можете самостійно вказати точку на карті.

Вкажіть відповідними позначками обставини ДТП для кожного з учасників, наприклад, один виїжджає з парковки, а інший заїжджав.

На наступному кроці оберіть схему ДТП, що відповідає Вашій ситуації або схематично намалюйте на будь якому листку або в додатку на смартфоні. Й додайте власну схему у відповідне поле.

Якщо є свідки ДТП, но вкажіть відповідну галочку та вкажіть дані свідка. Якщо свідки відсутні, то просто приберіть цю галочку.

На наступних кроках Вам потрібно буде перевірити заповнені дані та погодитись з умовами використання персональних даних.

Ми рекомендуємо заповнювати саме електронний європротокол, оскільки це гарантує правильність внесення інформації та миттєву реєстрацію ДТП в єдиній базі. Також це максимально прозрачні дані для страхової компанії, що позитивно вплинуть на рішення про страхову виплату.

Якщо Вам все ж таки захотілося заповнити друкований бланк європротоколу, то зразок європротоколу можна побачити нижче: 

Приклад заповненого європротоколу: