З якого віку можна їздити на передньому сидінні?

Усім батькам відоме питання “А коли я зможу їздити біля тебе?”. Безпека на дорозі - це головне, а особливо, коли в салоні авто знаходяться діти. Тож що грає вирішальним фактором їзди на передньому сидінні - вік чи зріст? Давайте розглянемо це питання відповідно до актуальних на 2024 рік ПДД.

Що важливо - вік чи зріст?

До внесення правок у закон, що сталося у 2021 році, увагу приділяли віку та зросту. Однак, зараз вирішальну роль відіграють фізіологічні особливості. На передньому сидінні може перебувати будь-яка людина зростом понад 145 см, незалежно від віку. Так, ремені безпеки розраховані на середньостатистичну особу, а це означає, що наслідки від можливої ДТП будуть мінімальними за умови саме такого зросту. Вважається, що тоді верхня частина ременя припадає на ключицю, а не на шию, а нижня частина - в область животу, що дає можливість уникнути травм внутрішніх органів.

Дитина на передньому сидінні

Відповідно до п. 21.11 ПДР є певні пункти по організації руху з дітьми, а саме:

  • діти зростом понад 145 можуть перебувати на передньому сидіння без автокрісла та утримуючої системи

  • діти зростом до 145 см віком від 3х років можуть їздити тільки на сидіннях другого чи третього ряду, при цьому виключно в дитячій утримуючій системі. 

  • діти до 3х років, незалежно від зросту можуть сидіти в спеціальному автокріслі, встановленому проти руху. Зверніть увагу, що фронтальна права подушка безпеки має бути відключена.

Штраф за неправильне перевезення дітей

За недотримання правил транспортування дітей відповідальність несе водій транспортного засобу. Розмір штрафу складе 510 грн при першому порушенні та 850 грн при наступній зупинці протягом року.